Po raz kolejny kazimierski Rynek stanie się scenografią dla „smacznej” konfrontacji tradycyjnych potraw i przysmaków z Kazimierza Dolnego oraz z różnych regionów Polski. W dniach 11 – 12 czerwca zapraszamy na piątą edycję Ogólnopolskiego Kiermaszu Smaków Regionalnych „Zasmakuj w Kazimierzu”.
Mottem imprezy jest promocja tradycyjnej kuchni regionalnej i domowych wyrobów kulinarnych przyrządzanych z dbałością o wysoką jakość produktów, niepowtarzalny smak i aromat potraw. Jest to wyjątkowy przegląd kulinariów z całej Polski (od gór po Kaszuby, od Wielkopolski po Podlasie).
Kiermasz „Zasmakuj w Kazimierzu” - organizowany jest na Rynku już po raz piąty i co roku zaskakuje nowymi wystawcami. W najbliższej edycji udział weźmie rekordowa liczba producentów regionalnych specjałów z Kazimierza Dolnego i okolicy. Mistrzowie kuchni z kazimierskich restauracji postanowili na tę okazję odszukać przepisy tradycyjnych potraw charakterystyczne dla miasteczka, których będzie można skosztować w ten weekend.
Wszystkie prezentowane produkty wytwarzane są w zgodzie z tradycyjnymi recepturami, wyłącznie z najlepszych, zdrowych składników. Na płycie Rynku powstanie miasteczko specjalnie przygotowanych straganów, gdzie wystawcy zaprezentują także m.in.:
- wędliny tradycyjne z Bieszczad, Roztocza, Podkarpacia, pasztety, pieczenie
- oscypki, redykołki, bundze z okolic Zakopanego,
- chleby na zakwasie, pieczywo z dodatkiem żurawiny, orzechów z Podlasia, Lubelszczyzny, Mazowsza
- sery podpuszczkowe, pleśniowe, kozie, owcze długodojrzewające
- ciasta podlaskie (sękacze, strucle, „mrowiska”),
- piwa tradycyjne, tzw. „żywe”, korzenne, miodowe i inne,
- świeże ekologiczne warzywa i owoce.
Wszyscy wystawcy oferują degustacje swoich produktów, oraz możliwość dokonania zakupów, tak aby można było dłużej cieszyć się smakiem odnalezionym w sercu kazimierskiego Rynku.
Kiermasz trwać będzie w sobotę i niedzielę 11 i 12 czerwca w godz. 10 - 19. Zapraszamy.
Źródło: Urząd Miasta w Kazimierzu Dolnym